Vanuit deze proefballon catalogiseer ik de muzikale ontdekkingsreizen die ik met mijn leunstoel maak naar allerhande verre en nabije volkeren. Het moet uiteindelijk een soort youtube-atlas van de wereld worden. Mocht je toevallig meer over de context van een bepaald filmpje weten, of een van de vreemde talen die erin voorbijkomt machtig zijn, laat dan vooral een reactie achter!

Wednesday, February 25, 2009

TUVA: Boventoonzang

Tot enkele maanden geleden was ik in de veronderstelling dat Siberië een of andere afgelegen ijsvlakte in de allerverste uithoek van Rusland was, waar je als mens hooguit zou komen als je verbannen was naar een of ander strafkamp. Wat blijkt echter? Siberië beslaat meer dan tweederde van het grondgebied van Rusland, en is dan ook nog groter dan bijv. China. Het wordt bevolkt door een duizelingwekkende verscheidenheid aan veelal niet-slavische volkeren. Hoewel de meeste mensen boventoonzang associëren met Mongolië, is het een zangtechniek die in heel Centraal-Azië te vinden is en kunnen ze er, zoals in onderstaand filmpje te zien is, in de Siberische deelrepubliek Tuva (die overigens aan Mongolië grenst) ook wel wat van.

1 comment:

  1. The Tuvan throat-singing tradition also has an undertone technique. Check out the documentary film "Genghis Blues" (blind American blues singer teaches himself throat-singing from the radio, travels to Tuva and rocks out). Couple more youtube hits you might appreciate: Tuvan rap, and a throat-singing cover of "Orgasmatron".

    ReplyDelete

Followers